8 ötlet, hogy ne menjen kárba a húsvéti maradék

Néha bármennyire is igyekszik kiszámolni az ember, hogy mennyi ételt süssön-főzzön az ünnepi forgatagban, óhatatlan, hogy abból ne maradjon. Íme néhány általános és konkrét ötlet, hogyan lehet felhasználni a húsvéti maradékokat, hogy ne vesszenek kárba:

  1. Főző víz: a sonka aromás főzőlevét számtalan módon lehet alkalmazni. Érdemes kisebb adagokban lefagyasztani, így később is hozzáadhatjuk levesekhez, mártásokhoz, egytálételekhez. A sonkalé fantasztikus alapja lehet a lencse- és bablevesnek, a töltött vagy székelykáposztának is.
  2. Sonkás leves: a maradék sonkából sokszor készül sonkakrém vagy sonkás tészta, de azt kevesen tudják, hogy zöldségek hozzáadásával finom sonkás leves is készíthető belőle. A leves alapja lehet répa, póréhagyma, zeller, karalábé, zöldborsó, krumpli is. Gazdagíthatjuk tejföllel, főzhetünk bele szélesmetéltet is és fűszerezhetjük többek között lestyánnal, babérlevéllel, fokhagymával.
  3. Tojás saláta: a maradék főtt tojásból nemcsak tojáskrém és rakott krumpli készülhet, hanem friss zöldségekkel tojás saláta is. Az apróra vágott tojásokat keverjük össze zöldborsóval, kukoricával, apróra vágott színes paprikákkal, párolt répakockákkal és hagymával. Készíthetünk rá egy egyszerű olajos-balzsamecetes öntetet, de kitűnő kisérője lehet a majonézes-tejfölös mártás is. Ez a saláta egy könnyű és egyszerű étel, amit hidegen is lehet fogyasztani.
  4. Sonkás zöldséges omlett: ráérős hétvégi reggelen gyorsan elkészíthető ez a gazdag omlett. Egy serpenyőbe pirítsunk zöldségeket (paprikát, hagymát, gombát stb.), keverjük hozzá a kis kockára vágott sonkát, valamint a felvert tojásokat. Ízlés szerint reszelt sajttal is megszórhatjuk.
  5. Húsvéti sonkás muffin: a húsvéti sonkát apróra vágjuk, és reszelt sajttal együtt a már elkészített muffin tésztába keverjük. Tehetünk hozzá zöldségeket is. Az egész masszát töltsük formákba és süssük meg őket. De nemcsak muffint süthetünk az ízletes húsvéti maradékokból, hanem gofrit, palacsintát, sós pitéket és péksüteményeket is.
  6. Sonkás rakott krumpli: szerintem a húsvéti maradékmentésről mindenkinek a rakott krumpli jut először az eszébe, mivel a legtöbben ebben az ételben „tüntetjük” el a húsvéti tojásokat. Ugyanakkor nemcsak a tojást használhatjuk fel ehhez a mindenki által szeretet ételhez, hanem a maradék sonkát is. Érdemes kipróbálni!
  7. Kalács: a már megszikkadt kalácsból készítsünk kalácspudingot, felfújtat, máglyarakást vagy diós és mákos gubát. Ha még nem próbáltátok ki, készítsetek francia édes bundáskalácsot!
  8. Torma: bár a torma sokáig megtartja a szavatosságát, azért idővel ezt az alapanyagot is érdemes felhasználni. A maradék torma lehet egy tormamártás alapja, belekenhetjük a szendvicsbe is a vaj és a margarin helyett, sőt még mártogatósok pikáns ízesítője is lehet!

Ez csak néhány ötlet, a húsvéti maradék felhasználására. Igazából a lehetőségek száma végtelen. Használjuk a kreativitásunkat, és készítsünk finom és egészséges ételeket a húsvéti maradékokból. Hogy további ötleteket adjak, nézzétek meg az ALSAD-ban található maradékmentő étrendet is! Az egyes receptek leírását a recept nevére kattintva éritek el!

Simonová Erika, dietetikus

2023.04.05

Share This