A joghurtok alapélelmiszernek számítanak, fontos szerepet tölthetnek be a kiegyensúlyozott étrendben. Ma már a joghurttermékek skálája rendkívül széles, sokféle változatban elérhetőek bármelyik üzletben.
Az alapélelmiszerként fogyasztott joghurtok tehéntejből készülnek, élő baktériumokat tartalmazó joghurtkultúrával való oltással. Az élő baktériumkultúráknak köszönhetően a joghurtok probiotikumként viselkednek, fontos segítői a tápcsatornában élő baktériumkultúrának, és így emésztőrendszerünk egyensúlyának. Az üzletekben keressük az élő baktériumkultúrát tartalmazó (“élőflórás”) termékeket.
100 g normál natúr joghurt ~55-65 kcal, 3-4 g fehérjét, 3-4 g zsírt és 4-5 g szénhidrátot tartalmaz. A többi tejtermékhez hasonlóan fontos teljes értékű fehérje- és kalciumforrás.
Létezik laktózmentes változata is, bár a tejcukorérzékenyek közül sokan a joghurtot normál változatban is tolerálják.
A csökkentett zsírtartalmú joghurtok között találunk 1,4%, ill. 0,1%-os zsírtartalmúakat is, fehérje– és szénhidráttartalmuk hasonló a normál zsírtartalmú termékekhez.
Az utóbbi években vált elérhetővé és népszerű termékké a görög stílusú joghurt, amely magasabb zsírtartalmának köszönhetően krémesebb, mint a natúr joghurtok. A normál zsírtartalmú görög joghurt 6-8 g zsírt tartalmaz (/100 g), ami láthatóan magasabb, mint a natúr joghurté, ugyanakkor krémesebb állaga miatt kiválóan alkalmazható egy az egyben a tejföl helyettesítésére. A tejföl 12, 20, 25%-os zsírtartalmához képest pedig a görög joghurt zsírtartalma alacsonyabb.*
A joghurtok mindegyike beilleszthető mind a normál kiegyensúlyozott, mind a cukorbeteg étrendbe is. Amennyiben az étrendünk úgy kívánja, akkor a szénhidráttartalmukat minden esetben bele kell számolni a napi bevitelbe, ha pedig célunk a zsírbevitel csökkentése, akkor válasszuk az adott ételhez illő, alacsonyabb zsírtartalmú terméket.
Gyümölcsös, ízesített termékek
A natúr termékek kínálatánál sokszorosan nagyobb az ízesített joghurtkészítmények kínálata. Léteznek mindenféle gyümölcsös, illetve klasszikus ízek, sütemények ízvilágára hasonlító kombinációk.
Ezeknél a termékeknél az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:
- Jellemzően hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Míg a natúr termékeknél a z összetevőlistában nem találunk cukrot, addig ezeknél a termékeknél igem
- Hiába keltik azt a benyomást, hogy gyümölccsel készülnek, valójában nem véletlenül használják a “gyümölcsös” jelzőt. Ha megnézzük az összetevőlistában, láthatjuk, hogy nagyon alacsony a gyümölcstartalom, és az ízt, színt jellemzően adalékanyagokkal biztosítják.
Ha szeretjük a gyümcsölös joghurtokat, akkor érdemes otthon elkészíteni – natúr joghurt és valódi gyümölcs kombinációjával. Ebben az esetben mi választjuk ki, hogy milyen zsírtartalmú joghurtot használunk, garantáltan valódi gyümölcs kerül az ételbe, és az édesítést is magunk oldjuk meg – akár cukorral, akár mézzel, édesítőszerrel vagy magával az édes gyümölccsel.
Mire használhatjuk még?
Amellett, hogy a joghurtot magában fogyasztjuk étkezéseink részeként, felhasználhatjuk még:
- salátaöntetek készítéséhez,
- tejföl kiváltására levesek, főzelékek habarásánál, krémesítésénél, rakott ételeknél, süteményeknél,
- túró-, tojás-, tonhalkrémben,
- fűszeres mártogatósokban,
- mártásokban,
- édes desszertkrémekben,
- turmixokban.
2021.10.25.