Szeptemberben az iskola is újraindul újra és a felnőttek, szülők élete is aktívabbá válik, akkor is, ha nincs gyerekük. Sok cégnél a nyári szabadságolás, csökkentett munkarend után ekkor tér vissza az élet a pörgős mindennapokhoz. Enni, jól és jókat enni ilyenkor is fontos.
A reggeli a nap egyik fontos étkezése, de nem feledkezhetünk meg a tízórairól és az uzsonnáról, összefoglalóan a kisétkezésekről sem. Az ebédig és a vacsoráig ezek a tartalmas és ízletes falatok tartanak lendületben, megelőzve azt, hogy túl éhesek, s emiatt fáradtak, enerváltak legyünk, majd a farkaséhség miatt pedig túlegyük magunkat a következő lehetséges alkalommal. Persze nem kell túlgondolni, nem bonyolult gasztronómiai alkotásokról van szó, hanem olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető, s megehető falatokról, amiket akár a nagyobb gyerekek is elkészíthetnek magunknak otthon, szülői segítséggel, felügyelettel.
1. szendvics
A szendvics igazi jolly joker a kisétkezésekhez, ami sokféleképpen variálható és kiváló maradékmentésre is. Vágjuk kisebb, könnyen ehető méretű darabokra, így biztosan elfogy! A lédúsabb zöldséget, mint amilyen a paradicsom, inkább csomagoljuk külön egy jól záródó dobozban, hogy ne áztassa el a kenyeret! Felvágott helyett az előző napról maradt főtt, sült húsból készült krémmel, sajttal, tojás-, túrókrémmel is megtölthetjük a kenyeret, zsemlét, kiflit, bagettet.
Recept tipp: Csirkés szendvicskrém
2. tortilla, palacsinta, gofri
Ha már unjuk a hagyományos szendvicset, egy tortilla lapot is megkenhetünk zöldséges, húsos, sajtos krémmel, vagy ezek keverékével, s feltekerve máris kész a wrap. Nincs otthon tortilla lap? Nem gond, akár egy sós palacsintába is belerejthetjük a wrapba, szendvicsbe is illő feltéteket. A sós, például sajtos, túrós gofrit pedig szintén felhasználhatjuk szendvicsalapként, vagy akár magában is kiváló étel tízóraira vagy uzsonnára.
Recept tipp: Sajtos gofri
3. saláta
Az igazán ízletes és a nap végére tényleg maradék nélkül elfogyó saláta titka, hogy többféle ízt, színt és textúrát ötvözzünk benne, s ne hagyjuk le a szószt sem, amitől tényleg jobban csúszik! Az olajos magvak vagy akár a pirított kenyér-, zsemlekockák adhatják a roppanósságot.
Recept tipp: Almás- diós bébispenót saláta
4. friss zöldségek, gyümölcsök
Nem mindig vagyunk annyira éhesek ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű/energiatartalmú ételt együnk, viszont valamit jól esne mégis elmajszolni. Ilyenkor jól jönnek az előre megmosott, feldarabolt, kimagozott, szükség esetén meghámozott zöldségek, gyümölcsök. Ezek a szomjunkat is oltják, s kellően eltelítenek a következő, nagyobb étkezésig.
(Bármilyen szezonális zöldség, gyümölcs megfelelő e célra, ezért ide nem kapcsolódik recept.)
5. tejtermék alapú kisétkezések
A hagyományos, cukorban gazdag gyümölcsjoghurtok és tejdesszertek otthon készített alternatívája a natúr vagy krémes, görög joghurt vagy simára kevert ricotta-, túrókrém, amit friss vagy fagyasztott gyümölcsdarabokkal, gyümölcspürével, vagy akár házilag eltett, csökkentett cukortartalmú lekvárral ízesítünk. Szárazon pirított olajos magvakkal, zabpehellyel, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszdarabokkal tovább dúsíthatjuk, ha energiában gazdagabb uzsonnára éhezünk.
Recept tipp: Meggyes-banános (zsírszegény) túrókrém mézzel (Új)
Megéri időt szánni a másnapi kisétkezéseink elkészítésére, csomagolására, cipelésére, mert néha tényleg „életmentőnek” bizonyulhatnak egy hosszú nyúlt napon.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2023.08.25.
Kapcsolódó olvasnivaló: