Mindenmentes étkezés – van-e létjogosultsága?!

Egyre több a táplálékallergiával, -intoleranciával küzdő, vélt vagy valós tünetekkel rendelkező ember, így egyre nagyobb az igény a különféle allergénektől mentes élelmiszerek, ételek iránt. Vajon a „mindenmentes” irány kedvező vagy rejt-e valamilyen kockázatot is?

Az utóbbi pár évben nagyot fordult a világ, s vele egyet a tányérunk is sokszor sokat változott. Vagyis az, ami rákerül. Egyre nehezebb eligazodni a sokféle információ között, sokan sietve, kapkodva étkeznek, a stresszes életvitel mellett nem könnyű még az étkezésre is odafigyelni. 

Mit is takar a mindenmentes kifejezés?

A mindenmentesség a különböző, gyakori allergénektől mentes, így tej-, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes és tojásmentes alapanyagokat, élelmiszereket, ételeket jelöli. Ide tartozhatnak a hozzáadott cukrot nem tartalmazó és/vagy vegán, vagyis állati eredetű táplálékot, összetevőt nem tartalmazó ételek, élelmiszerek is. 

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ezeket nem, akkor mit tartalmaznak ezek a termékek, ételek? Ez attól is függ, miről van szó. Lássunk néhány példát!

A tejből, tejjel készült termékek esetében elegendő lehet, ha laktózmentes tej és/vagy tejtermékek szerepelnek az összetevők között, amelyek így a tejcukorérzékenyek számára is fogyaszthatók, nem kell teljesen kihagyni a tejet.

A cukor édesítő erejét természetes vagy mesterséges édesítőszerek, de akár banán, datolya vagy aszalt gyümölcsök is kiválthatják. Azonban ettől még nem lesznek szénhidrátmentesek is a termékek, mivel az édesítőszerek közül sem mindegyik energia-, szénhidrátmentes. 

A tojás (például tojásfehérje-allergia esetén) többféle módon kiváltható, chia maggal, útifűmaghéjjal, ecettel, őrölt, beáztatott lenmaggal is. 

A gluténmentes termékek, ételek rizs, burgonya, kukorica, hajdina, köles, vagy egyéb, eredendően gluténmentes gabona, álgabona révén is helyettesíthetők. A búzalisztben található sikér hiánya miatt a gluténmentes kenyerek, pékáruk állaga némileg eltérhet a hagyományostól. 

Előnyök

Azok számára, akik orvosilag diagnosztizált módon kényszerülnek valamely táplálékallergén, -összetevő elkerülésére, vagy például csökkentenék a finomított cukor mennyiségét, azoknak könnyebbséget jelenthet a mindenmentes trend révén jelentősen megnőtt kínálat, s az egyre bővülő lehetőség az ételrendelésre, étterembe járásra. 

Előnynek tekinthető, hogy ma már egyre kevésbé kell magyaráznia az érintetteknek, hogy ha például laktózmentes tejjel vagy növényi itallal szeretnék inni a kávét, vagy ha gluténmentes tésztát szeretnének rendelni egy étteremben. Az allergének és az allergénmentes étrend ismerete nőtt, így a diétázók elfogadottsága, az irántuk való megértés is.

Hátrányok, kockázatok

A némileg mesterségesen is megnövelt kereslet révén az allergénmentes termékek, ételek ára is nőtt, már csak amiatt is, mert az előállításuk gyakran speciális, drágább alapanyagok elkészítését igényli.

A mindenmentes hullám magával hozott egyfajta divatot is: azok is allergénmentesen (mindenmentesen) étkeznek, akiknek ez orvosilag nem indokolt. Ez jelenthet egyfajta hátrányt azoknak, akik valóban rászorulnak a mentességre, mert tüneteik, panaszaik vannak, akár rövid, akár hosszú távon a számukra kerülendő összetevő(ke)t tartalmazó termékek, ételek fogyasztása után. Őket egy idő után nem mindig veszik eléggé komolyan egyes helyeken, mivel sok áldiétázó már némileg csökkentette az irántuk való empátiaszintet. 

Ezen túl a felesleges diétázás, mindenmentesség gyakran olyan termékek, ételek fogyasztásával jár, amelyek a szükségesnél több feldolgozási folyamaton estek át, felesleges mértékű csomagolással járnak (a keresztszennyeződés megelőzése céljából), távolabbi országokból származó összetevőket tartalmaznak, emiatt fenntarthatósági szempontból aggályosak, vagy éppen élelmi rostban, ásványi anyagokban hiányosak (pl. a gluténmentes termékek nagy része). 

Mit tehetünk?

Mielőtt felesleges, vagy akár egyoldalú, tápanyaghiányos étrendet (diétát) kezdenénk, vizsgáltassuk ki magunkat szakorvos által, s ha megvan a pontos diagnózis, akkor az ez alapján javasolt étrend összeállításában kérjük dietetikus segítségét! Így elkerülhetjük a diétahibákat, s valóban csak azt kell kerülnünk, ami tényleg problémát okozna, s nem szűkítjük be az ehető dolgok listáját a trendek, divatok hatására.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.09.12

Kapcsolódó olvasnivalók:

Share This