Napjainkban egyre többen fordulnak endokrinológiai problémával dietetikushoz. Az étrend összeállítása egyénre szabottan, az egyéb, táplálkozást befolyásoló szempont figyelembevételével történik. Mikor keressük fel a szakembert és mi történik a konzultáción?
A táplálkozás kulcsszerepet játszik a pajzsmirigy működésének szabályozásában, de fontos, hogy csak a pontos orvosi kivizsgálás és diagnózist követően keressük fel a dietetikust! Ha azt gyanítjuk a tüneteink alapján, hogy például pajzsmirigy-alulműködés okozza a panaszainkat, a legfontosabb, hogy elsőként szakorvosi vizsgálat keretében tisztázzuk a kérdést. Az endokrinológus célzott fizikális, ultrahang- és laboratóriumi vizsgálatok eredményeit elemezve jut el a konkrét diagnózisig.
Mi történik a dietetikusnál?
A dietetikus, legyen szó akár online, akár személyes konzultációról, alaposan áttekinti az egészségügyi leleteiket, hogy megismerje a kórtörténetet, a felállított diagnózisokat, dietoterápiás javaslatokat. Rögzíti a táplálkozási anamnézist, amelyben a táplálkozási szokások mellett az életmódot is felméri. Rákérdez a rendszeresen szedett gyógyszerekre, esetleg étrend-kiegészítőkre is.
Célszerű már eleve úgy felkeresni a dietetikust, hogy előzőleg legalább három napon át (két, nem egymást követő hétköznap és egy hétvégi napon) vezettük, hogy mit, mikor, hol ettünk, ittunk, a legapróbb falatokig, kortyokig. Ezt kényelmesen, a mobiltelefonunk segítségével is megtehetjük az ALSAD applikációjában. Amennyiben az általunk felkeresett dietetikus is használja az alkalmazást, válasszuk ki benne őt dietetikusunknak, s így közvetlenül megoszthatjuk vele a táplálkozási naplónkat. Ez lényegesen megkönnyíti és meggyorsítja a konzultációra való felkészülést és a tanácsadás folyamatát is.
A jelenlegi táplálkozási szokások és az orvosi diagnózis(ok) összevetése után a dietetikus javaslatokat tesz az étrendjének módosítására. Összefoglalja az ajánlott és a kerülendő nyersanyagok, élelmiszerek, ételkészítési technológiák listáját. Igény szerint egyénre szabott mintaétrendet is tervez.
A konzultációt követően egy következő találkozón, kontrollon az előzőleg megbeszélt étrendet és annak követését tudjuk egyeztetni, valamint az idő közben felmerült kérdések, elakadások, változások tisztázására is sor kerül. Ne halasszuk el a kontrollt, mivel szükség lehet a táplálkozási javaslatok finomhangolására, amit például újabb orvosi vizsgálat(ok), laboreredmény(ek) vagy az életmódban bekövetkező változások is indokolhatnak.
Pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) esetén hogyan alakul az étrend?
Hipotireózis esetén a diéta célja a betegség miatt megnövekedett testtömeg és az emelkedett koleszterinszint csökkentése, a jódhiány rendezése, megelőzése, valamint a fennálló székrekedés és egyéb panaszok megoldása. Az étrend ennek érdekében csökkentett energia-, zsír- és koleszterintartalmú, élelmi rostokban gazdag. A megfelelő jódfelvétel érdekében a jódozott konyhasó és a jódban gazdag élelmiszerek (például a tengeri halak, a kagylók, a tengeri moszatok, a tej és a tojás) és alapanyagok felhasználása javasolt. A külső jódpótlás szükségességét mindenképpen egyeztessük a kezelőorvossal!
A goitrogén, vagyis a pajzsmirigy működését gátló, a pajzsmirigyhormon képzésében zavart okozó növényekkel érdemes óvatosan bánni. Ezek közé például a szója és a keresztesvirágúak (brokkoli, káposzta, kelkáposzta, kínai kel, fodros kel, rukkola, kelbimbó, karfiol és paszternák) tartoznak. Nem tilos ezek fogyasztása sem, de a nagyobb mennyiségű, gyakoribb fogyasztás nem javasolt, főleg nem nyersen. A hőkezelés rontja a goitrogének hatását, így ezen alapanyagoknál a főzés, párolás, sütés javasolt.
A fentiek nem helyettesítik az orvosi és dietetikai konzultációt, minden esetben egyénileg szükséges egyeztetni a javasolt étrendet, mivel az egyéb betegségeket, kórállapotokat, panaszokat is figyelembe kell venni.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2023.04.20
Kapcsolódó olvasnivalók:
Forrás:
Tűű László, Erdélyi-Sipos Alíz: Pajzsmirigybetegségek dietoterápiája. Új DIÉTA XXX. 2021/2. szám