A Rákellenes Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a rákra, mint nép- és közegészségügyi kérdésre, és megerősítse a minőségi ellátáshoz, szűréshez, korai felismeréshez, kezeléshez és a palliatív (életminőséget javító) ellátáshoz való hozzáférés javítását célzó fellépéseket. A megelőzés és kezelés fontos pillére a megfelelő étrend is.
Az idei év a „Zárjuk be a gondozási szakadékot” (Close the care gap!) nevű kampány folytatása, amelynek célja a daganatos betegek ellátásában tapasztalható egyenlőtlenségek megértése és a kezelésükhöz szükséges lépések megtétele. Fontos, hogy minden egyén számára elérhető legyen a megfelelő szűrés és szükség esetén a kezelés.
A rák évente csaknem 459 000 halálesetet okoz a Földközi-tenger keleti régiójában. Az elmúlt öt évben körülbelül 1,6 millió rákos megbetegedést regisztráltak a régióban, amely óriási fizikai, érzelmi és anyagi megterhelést jelent az egyének, családok és a közösségek számára. Évente csaknem 734 000 embernél diagnosztizálnak rákot, és 2040-re az előrejelzések szerint körülbelül 50%-kal nagyobb lesz a diagnosztizáltak száma. Forrás: World Cancer Day 2023
Hogyan segítheti egy dietetikus az onkológiai kezelést?
A különböző daganatos betegségek eltérő panaszokat, tüneteket okoznak, s a kezelés típusa, jellege is eltérő lehet. A betegek tápláltsági állapota, egyéb betegségei mind befolyással bírhatnak a kezelésre, mivel az gyakran jár együtt olyan mellékhatásokkal is, amelyek meghatározhatják akár az étkezést is. Ezek között előfordulhat hányinger, hányás, hasmenés, a nyálelválasztás zavara, szájszárazság, nyelési nehezítettség, az ízlés, szaglás megváltozása, étvágytalanság, fogyás, hízás…
Éppen emiatt egyénileg fontos összeállítani a beteg számára ideális étrendet, amely szükség esetén a szakorvos által javasolt klinikai gyógytápszerrel való dúsítást, kiegészítést is magában foglalhatja.
Az onkológiai betegségek dietoterápiájában jártas dietetikus a részletes anamnézis felvételét követően tud segítséget nyújtani abban, hogy milyen összetételű étrend szolgálja legjobban a gyógyulást, s igazodik a kezeléshez. Ez az étrend többször változhat a kezelés és a betegség lefolyása során is. A megfelelő energia-, tápanyagellátottság mellett fontos tényező, hogy az ételek könnyen elkészíthetők, ízletesek, vonzók legyenek a beteg számára. Hiába a tökéletesnek tűnő étrend, ha minden a tányéron marad. A dietetikus feladata, hogy a beteg ízléséhez is alkalmazkodva ilyenkor apróbb trükkökkel, változtatásokkal, receptjavaslatokkal támogatni a beteg étkezését.
Mit tartalmaz, a daganatos betegségek megelőzését támogató étrend
Többek között ezeket az alapanyagokat érdemes gyakrabban fogyasztani
- színes, például sötétzöld, sötét sárga színű zöldségeket, gyümölcsöket (pl. brokkoli, káposztafélék, karalábé, kelbimbó, spenót, sárgabarack, sárgadinnye)
- paradicsomot
- fokhagymát
- natúr olajos magvat, diófélét
- hüvelyeseket
- piros bogyós gyümölcsöt
- teljes kiőrlésű gabonát
- zabpelyhet
- tengeri halat
- sovány húsokat (mértékkel)
- hidegen sajtolt növényi olajat (pl. lenmag, dió…)
- zöldteát
- feketecsokoládét (kis mennyiségben)
ALSAD-tipp: Karfiolrizs saláta
A vegyes, kiegyensúlyozott, szélsőségeket kerülő étrend, az elegendő alvás, pihenés, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás, túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülése, a szoláriumhasználat mellőzése, a nyári hónapokban a megfelelő fényvédelem mellett az életkornak, nemnek megfelelő szűrővizsgálatokon való aktív és rendszeres részvétel is sokat számít a daganatos betegségek megelőzésében.
Az ALSAD lehetőséget biztosít arra is, hogy a páciensek az ALSAD platformján keresztül a választott dietetikusukkal online kapcsolatban maradhassanak a terápia során.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2023.02.07.
Kapcsolódó olvasnivalók:
Források: