Gyorsan eltelt a húsvéti böjt időszaka, persze annak, aki komolyan és szigorúan tartotta, talán nem tűnt annak az elmúlt 40 nap. Most, hogy már meg lehet szegni a böjtöt, és előttünk áll a hagyományos, húsvéti menü, érdemes áttekinteni, kinek mire érdemes odafigyelnie, hogy ép gyomorral megússza az ünnepet.
Retek és újhagyma
A friss, ropogós hónapos retek és az újhagyma nélkülözhetetlen eleme a húsvéti asztalnak. Rost- és illóolaj-tartalma miatt a reflux– és epebetegeknek érdemes óvatosnak lenni vele, mivel a retek és az újhagyma fogyasztása az arra érzékenyeknél fokozhatja a puffadás, gyomorégés és/vagy az epegörcs kockázatát, erősségét, különösen a zsírosabb sonka mellett.
Tojás
A főtt tojás egy igazán tápláló és könnyen emészthető táplálékunk. A koleszterintartalma miatt nem kell úgy aggódnunk, mivel ma már tudjuk, hogy a koleszterinszintet a táplálkozás kevésbé befolyásolja. Ettől függetlenül azért nem árt a mértékletesség, ne egy nap alatt fogyasszuk el a heti tojásadagunkat, amely kb. 5-6 darabot jelent. A tojásfehérje-allergiások semmilyen tojásból vagy tojással készült élelmiszert, ételt nem ehetnek, így őket ne kínáljuk például a majonézes salátákkal sem!
Sonka
A füstölt sonka esetében nem árt, ha a látható zsiradékot eltávolítjuk, ettől még ízletes marad a húsa, amely önmagában is tartalmaz valamennyi zsiradékot. A jelentős sótartalmára, hiába áztattuk ki, a vesebetegek és a magas vérnyomással küzdők legyenek tekintettel! Ha tudják, hogy a sós sonkából is esznek, igyekezzenek a többi ételt nem, vagy csak minimálisan sózni!
Torma
A csípős torma kellően pikáns ízesítője a húsvéti menünek, azoknak azonban, akiknek a gyomra, bélrendszere érzékenyebb (reflux, epebetegség, IBS, gyulladásos bélbetegség miatt) javasolt óvatosnak lenni. Ők vagy eleve a csemege tormát válasszák, kis mennyiségben, vagy teljesen hagyják ki, hogy kellemetlen panaszok nélkül élvezhessék az ünnepi lakomát.
Kalács
A foszlós kalács, amely a keresztény hagyományok szerint Jézus testét jelképezi, szintén kötelező kelléke a húsvétnak. A finomlisztből készült kelt tészta a cukorbetegek számára mértékkel javasolt csak, bár a többi alapanyaggal együtt fogyasztva (tojás, sonka) kevésbé gyorsan emeli a vércukorszintet, így 1-2 szelet még beleférhet. Ha van kedvünk kísérletezni, ma már akár olyan receptet is találunk, amely teljes kiőrlésű lisztből készült, ezáltal rostban gazdagabb, így kisebb glikémiás indexű kalácsot eredményez. Arra azért számítsunk, hogy a „reform” kalács tésztája nem kel olyan magasra, mint a hagyományos fajta.
Alkohol
A locsolókat a festett tojások mellett sok helyen alkohollal is kínálják, emiatt is gyakoribb a rendőrségi ellenőrzések száma húsvétkor. Kis mennyiség még nem árthat, azonban akadnak olyan helyzetek, állapotok, ahol egy korty is sok. Ne kínáljuk alkohollal azt a vendéget, családtagot, szomszédot, aki vezet, illetve ne fogadja el a kínálást az, aki rendszeres, gyógyszeres kezelés alatt áll, máj- és daganatos betegek, a kezelt vagy már leszokott alkoholista, a neurológiai, pszichiátriai betegségben szenvedő beteg, vagy az, aki éppen frissen esett át valamilyen műtéten, vagy bármely egyéb jellegű orvosi kezelés alatt áll. Természetesen a várandós és szoptató nők is tartsák magukat az absztinenciához. A cukorbetegek vegyék figyelembe az alkoholos italok szénhidráttartalmát is, a vesebetegek pedig a folyadéktartalmát abban az esetben, ha meg kell szorítaniuk a napi folyadékfogyasztásukat!
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2022.04.15.
(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/04/sajtokozlemeny-bojtoles-03-29.pdf; https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2012_04_husvet.pdf; Étrendi tanácsok epekövesség esetén)