Egy egészséges felnőtteknek naponta kb. 3500 mg káliumra van szüksége nemtől. kortól, egészségi állapottól függően. Károsodott, csökkent veseműködés esetén ennél jóval kevesebb, általában a napi 1500-2000 mg-ot nem meghaladó káliumfelvétel javasolt. Ennek mértékét a kezelőorvos határozza meg, a dietetikus pedig segít megtanítani, hogy mi fér bele ebbe a keretbe.
Az egyénre szabott étrend követését a táplálkozási napló vezetése is segítheti, mivel így nyomon tudjuk követni, hogy mennyi káliumot ettünk, ittunk meg, akár észrevételenül is.
A zöldségek, gyümölcsök és a hüvelyesek tartalmazzák a legtöbb káliumot, ezért sok vesebeteg megijed, hogy le kell mondania ezekről. Nem az a cél, hogy féljenek a gyümölcsöktől, hanem hogy figyeljenek az elfogyasztott mennyiségre.
Melyek azok a gyümölcsök, amelyek káliumtartalma az átlagosnál kisebb, vagy egyszerre általában csak kis mennyiséget fogyasztunk belőlük, emiatt jobban beleférnek a csökkentett káliumtartalmú étrendbe?
Figyelem, ezekből sem lehet korlátlan adagot megenni a károsodott veseműködés mellett, a dializált vesebetegeknek sem!
friss gyümölcsök | 100 gramm káliumtartalma | 1 közepes darab, fürt/adag és annak káliumtartama | |
körte | 100 mg | 100 g | 100 mg |
alma | 112 mg | 150 g | 168 mg |
szamóca, földieper | 145 mg | 200 g | 290 mg |
szeder | 160 mg | 200 g | 320 mg |
cseresznye | 174 mg | 200 g | 348 mg |
grapefruit | 180 mg | 150 g | 270 mg |
őszibarack | 183 mg | 150 g | 274,5 mg |
meggy | 186 mg | 200 g | 372 mg |
szőlő | 195 mg | 170 g | 331,5 mg |
mandarin | 210 mg | 50 g | 105 mg |
kajszibarack | 226 mg | 50 g | 113 mg |
füge | 294 mg | 50 g | 147 mg |
kivi | 295 mg | 70 g | 206,5 mg |
A lista alapján elmondható, hogy elsősorban az alma, körte és a bogyós gyümölcsök közül érdemes választani, de nem elég csak a tápanyagtáblázatot figyelni, hanem a megevett mennyiséget is.
Ha olyan gyümölcsöt szeretnénk enni, aminek nagyobb a káliumtartalma, az sem tilos, de abból lehet, hogy csak egy kis szelet fog beleférni az aznapi keretbe. Ez különösen a dinnyére igaz, amiből egyébként jóval többet megennénk egyszerre.
A gyümölcsöket inkább nyersen javasolt enni vagy kompótként, mert az aszalványok káliumtartalma nagyobb, mint a frissé. A konzerv, befőtt, kompót levét öntsük le, s vízben öblítsük is le az alapanyagokat!
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
https://www.vesebetegdieta.hu/a-kalium-szerepe-a-vese-mukodeseben/