A május 25-ei bor világnapja mint gasztronómiai ünnepnap magát a bort mint italt és nem az alkoholizálást ünnepli. Milyen hatásai vannak, mennyit ihatunk, ki tartsa magát távol tőle?
Milyen borfajtákat ismerünk?
A bor alapja a szőlőből származó must, amely alkoholos erjedés után válik borrá. Alkoholtartalma 9 és 15% között ingadozik. A borok csoportosítása alapvetően és nagy vonalakban a borszőlő fajtája, színe alapján történik. Így megkülönböztetünk fehér-, vörösbort és rozét. A fehér szőlőből készülő bor színe zöldes-fehértől a szalmasárgáig terjed. Kék szőlőből is állítanak elő fehérbort, de ez elég ritkaságszámba megy. A kékszőlőből készül a vörös bor, amit időnként háziasítanak, így érve el a kellő zamatot, aromát. A rozé borhoz a szőlőt a szüretelés után nem hagyják ázni a héjon, emiatt nincs ideje a festékanyagnak átitatni a készülő italt.
Mik a vörösbor előnyei?
A vörös bor egészségügyi hatásai kapcsán a rezveratrol kerül gyakran szóba. A rezveratrol az antioxidáns hatású flavonoidok közé tartozó stilbének csoportjába tartozó anyag, amely a vörös (kék) szőlőben, s az abból készült vörös borban található meg nagyobb mennyiségben. A rezveratrol a gyulladáscsökkentő, a vírusfertőzések és az oxidatív stressz elleni, (antioxidáns) a vérlemezkék (thrombociták) összecsapódását és a daganatos sejtek szaporodását gátló tulajdonsága révén a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet. A vörösbor emiatt került a szív-ér rendszeri védő hatású, szívvédő (szívbarát) elemei közé. Mértékletes (!) és kulturált (étkezéshez kötött) fogyasztás mellett a vörös bor része is lehet a kiegyensúlyozott étrendnek, de nagyobb mennyiségben és rendszeresen fogyasztva éppenséggel növeli a vérnyomást és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát is.
A gond pont a mérték körül szokott kialakulni, látva a hazai statisztikákat és az alkoholizmus okozta gondokat. A vörös borban lévő alkohol alapvetően sejtméreg, emiatt is fontos az önmérséklet. A szívvédő hatás más módon is elérhető, például a rendszeres testmozgással is. A rezveratrolt pedig a vörös szőlőből is elfogyaszthatjuk, bár az élvezeti értéke nyilván más.
Kinek és mikor nem ajánlott a borfogyasztás?
Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiával látja el a szervezetet. Emiatt is fontos, hogy a különféle alkoholtartalmú italokat is beleszámítsuk a napi energia-, szénhidrátmennyiségbe.
Cukorbetegek esetében a nagyobb szénhidráttartalmú (pl. a sörök, édes bor, édes pezsgő) és/vagy édesített alkoholos italok (pl. likőrök, koktélok) fogyasztása nem, vagy csak kis mennyiségben javasolható.
Bár az alkohol egyik hatása, hogy csökkenti a vércukorszintet, de ez elsősorban a rövid italok esetében érvényesülhet, ha azokat önmagukban fogyasztjuk. Ha tervezett italozásra kerül sor például vendégség, szórakozás alkalmával, előtte a cukorbetegek egyenek legalább egy szendvicset, vagy akár csak egy sajtos-túrós pogácsát (amelynek a glikémiás indexe nagyobb egy sima pogácsánál), vagy olyan ételt, ami elérhető a közelben (még egy bárban, buliban is), és lassítja ezt a hatást, így elkerülhető a vércukorszint leesése miatti rosszullét.
A mértékletes alkoholfogyasztás férfiak számára naponta legfeljebb 2 dl, nőknek legfeljebb 1 dl bort jelent. Persze nem szükséges és nem is javasolt minden nap borozni. A száraz, vagyis alkoholmentes napokat nem csak novemberben, hanem az év többi szakában is fontos beiktatni. Elvégre az alkohol nem nélkülözhetetlen része a táplálkozásunknak, sőt.
Kinek nem javasolt egy korty sem?
Az alábbi lista egy rövid összefoglalás arról, hogy kiknek és mikor nem javasolt sem a bor, sem más, alkoholtartalmú ital fogyasztása többek között az alkohol idegrendszeri és a májat érintő hatásai miatt:
- várandós, szoptató nők (már a tervezett családtervezés idején is célszerű kerülni)
- gyermekek, fiatalkorúak
- gyógyszerszedés esetén
- vezetéskor
- leszokott alkoholisták
- háztartási és munkahelyi gépek használatakor (pl. lakásfelújítás alatti fúrás, elektromos fűrész stb. használatakor sem)
- daganatos, idegrendszeri betegségek, májbetegség
- neurológiai, pszichiátriai kórok
A bor világnapján, aki teheti, koccinthat egy kis pohárral, lehetőleg egy sokszínű, tartalmas étkezés mellett, s jó társaságban. De ha nem ezzel koccintunk, akkor is lehet jókedvű az este és repeshet a szívünk.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2023.05.22.
Források:
https://senior.mibolmennyitegyek.hu/cikkek/32
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635
Kapcsolódó olvasnivalók:
https://www.dietaajanlas.hu/tippek-a-szilveszteri-koccintashoz-nem-mindenkinek-ajanlott-az-alkohol/