MÉHPEMPŐ – A MÉHEK LEGJAVA, AMELY MÉG A MÉZNÉL IS JOBB

A méhpempő nem más, mint a fiatal dolgozó méhek garatmirigy-váladéka, amely elsősorban a méhek táplálására szolgál.

Hogyan készül?

A méhpempő egy fehér vagy sárgás, krémszínű anyag, amely a fiatal méhlárvák táplálékát képezi legfeljebb három napig, majd virágpor, nektár és méz keverékével táplálkoznak. A méhkirálynő egész életében csak ezt fogyasztja táplálékként. A méhpempőnek köszönhetően így akár öt évig is élhet (ezzel szemben a munkások általában csak 45 napig élnek), és naponta nagyjából 2000-3000 tojást is tojhat.

Egy méhcsalád szezonokként kb. 500 g méhpempőt termel. Begyűjtéséhez steril, csíramentes körülményekre van szükség. Tartósítás céljából kerülhet hozzá méz vagy viasz is.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a méhpempő édes, de épp ellenkezőleg, inkább kesernyés, savanyú íze van.

Miből áll?

Kémiai szempontból a méhpempő fehérjék (13-18%), szénhidrátok (15%) és zsírsavak (3-6%) vízben lévő emulziója.

Ezen kívül körülbelül 1,5% ásványi sókat (főleg réz-, cink-, vas-, kalcium-, mangán-, kálium- és nátriumsókat), flavonoidokat, polifenolokat, pro-hormonokat, enzimeket és vitaminokat (biotin, folsav, inozit, niacin, pantoténsav, riboflavin, tiamin és E-vitamin) tartalmaz. Kimutatták, hogy olyan aminosavakat tartalmaz, mint a lizin, prolin, cisztin, aszparaginsav, glutaminsav, valin, szerin, glicin, cisztein, treonin, alanin, tirozin, fenilalanin, hidroxiprolin, leucin-izoleucin és glutamin.

A tudósok szerint a méhpempő antioxidáns hatása összefügghet ezen aminosavak biológiai hatásával. A méhpempő rövid, 8-12 szénatomos hidroxi-zsírsavakat és dikarbonsavakat tartalmaz. A fő zsírsav, mely a méhpempőben magas arányban megtalálható a 10-hidroxi-dekánsav (10-HDA), amelynek jelenlétét semmilyen más természetes nyersanyagban, sőt más méhészeti termékben sem azonosították. A teljes cukortartalma főként fruktózból és glükózból áll, de változó arányban minimális szacharózt is tartalmaz. A vizsgálatok más oligoszacharidok, például maltóz, izomaltóz, raffinóz, stb. jelenlétét is igazolták.

Mire jó?

Hatásosságáról különböző vélemények vannak. Több tudományos vizsgálat tárgya az egészségre gyakorolt pozitív hatása. Igazoltan antibakteriális, gyulladáscsökkentő, értágító, vérnyomáscsökkentő, immunerősítő, rák megelőző, ösztrogénszerű, koleszterinszint csökkentő és erős antioxidáns hatású. Így használják a terméket például szív- és érrendszeri betegségek, Alzheimer-kór, meddőség, cukorbetegség vagy rák kialakulásának megelőzésére, vagy terápiájának kiegészítésére is. Egyes tanulmányok szerint a méhpempő hatékony a menopauza és a PMS tüneteinek enyhítésére is. Általános tapasztalatok szerint növeli az energiaszintet, és segít legyőzni a krónikus fáradtságot is.  

A méhpempő szobahőmérsékleten tartva elveszti ha­tását, ezért érdemes hűtőszekrénybe tárolni. Így kb. 1 évig őrzi meg hatékonyságát. Tárolhatjuk fagyasztóban is (-20 C°), így légmentesen tárolva 10 évig is eltartható.

Ha nem szeretjük a jellegzetes ízét, akkor érdemes mézbe, gyümölcslébe, gyümölcsös turmixokba keverni. Ami fontos, hogy meleg folyadékokba sose keverjük bele!

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint cukorbetegek, és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják, ugyanakkor csecsemők, kisgyerekek, valamint allergiás/asztmás személyek részére fogyasztásuk nem ajánlott!

Simonová Erika dietetikus

2022.07.15.

(Források: Pasupuleti VR, Sammugam L, Ramesh N, Gan SH.: Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:1259510. doi: 10.1155/2017/1259510. Epub 2017 Jul 26. PMID: 28814983; PMCID: PMC5549483.; Kocot J, Kiełczykowska M, Luchowska-Kocot D, Kurzepa J, Musik I.: Antioxidant Potential of Propolis, Bee Pollen, and Royal Jelly: Possible Medical Application. Oxid Med Cell Longev. 2018 May 2;2018:7074209. doi: 10.1155/2018/7074209. PMID: 29854089; PMCID: PMC5954854.)

Share This