Az emberiség tevékenysége beleavatkozott a természet évezredes egyensúlyába, amely veszélyezteti a vadonélő állatok, s mellettük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
Tekintsük át, melyek azok a területek – elsősorban az étrend, életmód területén – , ahol mindannyian tehetünk a helyzet jövőbeli változása érdekében. Egy ember cselekedete is számít, de ha ez a példa ragadós és a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk.
Természetesen fontos emellett, hogy a döntéshozók, politikusok is elkötelezettek legyenek a témában, s minél több olyan intézkedést hozzanak, amelyek támogatják ezeket a lokális és globális célokat.
“Minden pillanat egy szervezési lehetőség, minden ember potenciális aktivista, minden perc esély a világ megváltoztatására.” (Dolores Huerta)
- Ne használjunk egyszerhasználatos műanyagot, ill. csökkentsük ezek mennyiségét! Ha tehetjük, helyettesítsük ezeket tartós (üveg, fém, bambusz, vászon…) megoldásokkal!
- Csökkentsük a húsfogyasztást! Hetente legalább egy húsmentes napot iktassunk be! A húsokat a halak, tojás, sajt, túró, ill. a szárazhüvelyesek, olajos magvak és gabonák kombinálása is kiválthatja.
- A húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek esetén, ha csak tehetjük, válasszuk az ökológiai gazdálkodásból, kistermelőtől származó termékeket!
- Használjunk üveg vagy fémkulacsot, abban vigyünk magukkal vizet a műanyag palackos ásványvíz vásárlása helyett!
- Gyűjtsük szelektíven a háztartási papír, fém és műanyag hulladékot!
- Váltsuk vissza az üres üvegeket, a nem visszaváltható üvegeket pedig dobjuk az üvegeket gyűjtő szelektív kukába!
- Kezdjük el komposztálni a háztartási növényi hulladékot! Az is megoldás, ha ezeket összegyűjtjük, majd elvisszük egy, a lakóhelyünkhöz közeli közösségi komposztálóba!
- Részesítsük előnyben a helyben termesztett, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket!
- Tervezzük meg a heti étrendet, s főzzünk minél többet otthon!
- Ha elvitelre kérünk készételeket, vigyük magunkkal a saját (alaposan kimosott) ételtároló (fém, üveg, tartós műanyag) dobozunkat, ezzel is csökkentve az eldobható műanyag dobozok mennyiségét!
- Fogyasszuk el előbb a hamarabb lejáró élelmiszereket, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást!
- Bevásárlás előtt ellenőrizzük az otthoni készleteket, hogy ne vásároljunk felesleges élelmiszereket!
- „Mentsük meg” a lejárati idő előtt álló élelmiszereket, vagy a kevésbé esztétikus, de fogyasztható gyümölcsöket, zöldségeket!
- A nyári gyümölcs-, zöldségdömping idején tegyünk el télire lekvárt, befőttet, ill. fagyasszuk le ezeket a későbbi felhasználásra!
- Vásároljunk minél gyakrabban csomagolásmentes boltokban, hasznosítsuk újra a műanyag, fém, üveg tárolókat!
- Használjunk környezetbarát tisztítószereket, mosószert, mint amilyen például az ecet, szódabikarbóna, citromsav, mosószóda!
- Csatlakozzunk egy közösségi szemétszedéshez! Vagy akár szervezzünk mi magunk ilyet a lakóhelyünk környékén!
- Új használati tárgyak vásárlása előtt vegyük fontolóra, hogy tudjuk-e kölcsönözni azt vagy használtan is be tudjuk-e szerezni!
- A számunkra felesleges, de még használatú és működő állapotú tárgyakat ne dobjuk ki, hanem ajándékozzunk el, adjuk tovább, ajánljuk fel az arra rászorulóknak!
- Kirándulás és túra közben gyűjtsük a szemetünket egy saját zacskóban!
- A gyerekeket is minél előbb vonjuk be ezekbe a tevékenységekbe!
A fentiek megvalósítása egyénileg különböző ütemben, mértékben valósulhat meg. Legyünk türelmesek magunkkal szemben is, a legfontosabb, hogy törekedjünk ezekre, mivel ezzel magunknak és a bolygónak is jót teszünk. Rövid és hosszú távon egyaránt.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2024.04.21
Kapcsolódó olvasnivaló:
Források: