Mit tehetünk a Földért, nem csak a Föld napján?

Az emberiség tevékenysége beleavatkozott a természet évezredes egyensúlyába, amely veszélyezteti a vadonélő állatok, s mellettük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Tekintsük át, melyek azok a területek – elsősorban az étrend, életmód területén – , ahol mindannyian tehetünk a helyzet jövőbeli változása érdekében. Egy ember cselekedete is számít, de ha ez a példa ragadós és a kisebb, nagyobb közösségek, lakóhelyek, városok, és így tovább, kezdenek egyre több mindent megvalósítani, annál előbbre jutunk.

Természetesen fontos emellett, hogy a döntéshozók, politikusok is elkötelezettek legyenek a témában, s minél több olyan intézkedést hozzanak, amelyek támogatják ezeket a lokális és globális célokat.

“Minden pillanat egy szervezési lehetőség, minden ember potenciális aktivista, minden perc esély a világ megváltoztatására.” (Dolores Huerta)

  • Ne használjunk egyszerhasználatos műanyagot, ill. csökkentsük ezek mennyiségét! Ha tehetjük, helyettesítsük ezeket tartós (üveg, fém, bambusz, vászon…) megoldásokkal!
  • Csökkentsük a húsfogyasztást! Hetente legalább egy húsmentes napot iktassunk be! A húsokat a halak, tojás, sajt, túró, ill. a szárazhüvelyesek, olajos magvak és gabonák kombinálása is kiválthatja.
  • A húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek esetén, ha csak tehetjük, válasszuk az ökológiai gazdálkodásból, kistermelőtől származó termékeket!
  • Használjunk üveg vagy fémkulacsot, abban vigyünk magukkal vizet a műanyag palackos ásványvíz vásárlása helyett!
  • Gyűjtsük szelektíven a háztartási papír, fém és műanyag hulladékot!
  • Váltsuk vissza az üres üvegeket, a nem visszaváltható üvegeket pedig dobjuk az üvegeket gyűjtő szelektív kukába!
  • Kezdjük el komposztálni a háztartási növényi hulladékot! Az is megoldás, ha ezeket összegyűjtjük, majd elvisszük egy, a lakóhelyünkhöz közeli közösségi komposztálóba!
  • Részesítsük előnyben a helyben termesztett, szezonális zöldségeket, gyümölcsöket!
  • Tervezzük meg a heti étrendet, s főzzünk minél többet otthon!
  • Ha elvitelre kérünk készételeket, vigyük magunkkal a saját (alaposan kimosott) ételtároló (fém, üveg, tartós műanyag) dobozunkat, ezzel is csökkentve az eldobható műanyag dobozok mennyiségét!
  • Fogyasszuk el előbb a hamarabb lejáró élelmiszereket, ezzel is csökkentve az élelmiszerpazarlást!
  • Bevásárlás előtt ellenőrizzük az otthoni készleteket, hogy ne vásároljunk felesleges élelmiszereket!
  • „Mentsük meg” a lejárati idő előtt álló élelmiszereket, vagy a kevésbé esztétikus, de fogyasztható gyümölcsöket, zöldségeket!
  • A nyári gyümölcs-, zöldségdömping idején tegyünk el télire lekvárt, befőttet, ill. fagyasszuk le ezeket a későbbi felhasználásra!
  • Vásároljunk minél gyakrabban csomagolásmentes boltokban, hasznosítsuk újra a műanyag, fém, üveg tárolókat!
  • Használjunk környezetbarát tisztítószereket, mosószert, mint amilyen például az ecet, szódabikarbóna, citromsav, mosószóda!
  • Csatlakozzunk egy közösségi szemétszedéshez! Vagy akár szervezzünk mi magunk ilyet a lakóhelyünk környékén!
  • Új használati tárgyak vásárlása előtt vegyük fontolóra, hogy tudjuk-e kölcsönözni azt vagy használtan is be tudjuk-e szerezni!
  • A számunkra felesleges, de még használatú és működő állapotú tárgyakat ne dobjuk ki, hanem ajándékozzunk el, adjuk tovább, ajánljuk fel az arra rászorulóknak!
  • Kirándulás és túra közben gyűjtsük a szemetünket egy saját zacskóban!
  • A gyerekeket is minél előbb vonjuk be ezekbe a tevékenységekbe!

A fentiek megvalósítása egyénileg különböző ütemben, mértékben valósulhat meg. Legyünk türelmesek magunkkal szemben is, a legfontosabb, hogy törekedjünk ezekre, mivel ezzel magunknak és a bolygónak is jót teszünk. Rövid és hosszú távon egyaránt.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2024.04.21

Kapcsolódó olvasnivaló:

Források:

http://fna.hu/afoldnapja

Share This