Az immunrendszerünk működését befolyásolja, hogy mit és mennyit eszünk, mozgunk, vagy éppen, hogy mennyit pihenünk, hogyan alszunk.
Az alábbiakban összefoglaltam, milyen fő szempontok fontosak az immunrendszerünk épsége szempontjából.
Vitaminok
D-vitamin
A megfelelő D-vitamin-ellátottságunk nagy részét az UV-sugárzás (napfény, napozás) hatására a bőrben keletkező aktív vitaminforma adja. Hazánk földrajzi helyzete miatt a téli és a kora tavaszi hónapokban indokolt lehet a külső D-vitamin-kiegészítés alkalmazása is. A D-vitamin elsősorban a zsíros halakban (például lazac, tonhal, tőkehal), ezek májában, a csirke-, sertés-, borjúmájban, a tojássárgájában és a zsíros tejben, tejtermékekben található meg.
C-vitamin
Ez az igen népszerű vitamin a bőrt és a hajszálereket is védi, amelyek az első védekező kapuink a fertőzésekkel szemben. A citrusfélék, a kivi, a savanyú káposzta, a paprika és retek is jó forrása, de lényegében az összes zöldség, gyümölcs tartalmaz belőle valamennyit. A friss, nyers, idényjellegű termések mellett a mélyfagyasztott gyümölcsök, zöldségek is hasznosak a napi szükséglet fedezésében.
„Jó” zsírok
A többszörösen telítetlen, ómega-3 zsírsavakat tartalmazó halak rendszeres fogyasztása nemcsak a szív-ér rendszeri betegségek elleni védelem szempontjából fontos, de az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő és az immunrendszer működésében játszott szerepe miatt is fontos részei az étrendnek. A diófélék, a lenmag(olaj) vagy éppen a repceolaj is hasznos forrásaiknak számítanak.
Ásványi anyagok
Cink
A cink hiánya a növekedésbeli visszamaradás mellett növeli az immunrendszeri működési zavarok kockázatát, a fertőzésekre való hajlamot is. Elsősorban a húsok, a máj, a tojás és a lencse-, babfélék, csicseriborsó tartalmazzák nagyobb mennyiségben.
Szelén
A szelén (szelenoprotein) antioxidánsok hatása révén hatékony a szabadgyökök elleni védekezésben, de emellett más antioxidánsok, például az E-vitamin hatásait is erősítheti. A szelénhiányos étrend rontja az immunrendszer hatékonyságát is. Jó szelénforrásnak számítanak a kagylók, rákok, a húsok, a vese, a máj és a teljes kiőrlésű gabonamagvak.
Mielőtt étrend-kiegészítők után nyúlnánk, tudatosítsuk, hogy ezek szedése nem helyettesíti a vegyes, változatos étrendet! Ezért első körben mindig törekedjünk arra, hogy a természetes forrásból igyekezzünk fedezni a szervezetünk szükségletét!
Fehérjék
Az immunrendszer működésében részt vevő sejtekhez a megfelelő fehérje-ellátottság is hozzájárul. Az állati és növényi eredetű fehérjék vegyesen történő fogyasztásával ezt könnyen megoldhatjuk.
Gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése
A cukorral édesített italok, élelmiszerek, ételek túl gyakori fogyasztása sincs jó hatással a védekező képességünkre.
Pre- és probiotikumok
A savanyított tejtermékek, így például a joghurt, kefir kiváló forrásai a probiotikumoknak nevezett baktériumoknak. Ezeknek a bélbaktériumoknak a megfelelő táplálásáról a prebiotikumok gondoskodnak. A csicsóka, az alma, a banán, a zab, a gabonák, a vörös-, fok-, póréhagyma vagy a méz fogyasztásával hozzájutunk ezekhez is.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2021.07.02.