Valentin-nap közeledtével vagy akár egy első randevú esetében is érdemes jól megválasztani, mi kerül a tányérra. Bizonyos ételek megnehezíthetik a romantikus pillanatokat, de egy jól eltalált menü csak emeli az esemény fényét.
Valentin napon (vagy már bármilyen randi esetén) szeretnénk, ha minden tökéletes lenne, vagy legalább is ahhoz közeli. A tökéletes menü inkább csak mítosz, de azért – jó értelemben is – feledhetetlenné tehetjük a menüt, ha tudatosan készülünk rá.
Milyen szempontok szerint válogassunk?
Akár étterembe megyünk, akár otthon főzünk, vagy esetleg házhoz rendeljük az ételt, érdemes figyelembe venni néhány egyszerű szempontot. Persze akkor is jól alakulhat az este, ha valami nem úgy sül el, ahogy terveztük, mert legfeljebb egy vidám emlék marad. Utólag legalább is.
Lássuk, milyen az ideális randevú étel!
Nem maszatol. Sajnos, a paradicsomos szósz vagy a céklás mártás nem biztos, hogy most lesz a legnyerőbb, bár jelentős mennyiségű antioxidánssal gazdagítanák a menüt.
Nem okoz kellemetlen leheletet. A hagyma bármely formája a lehetséges összetevők körén kívül esik, mivel a fogmosás, rágógumizás, petrezselyemzöld rágcsálása sem feltétlenül elegendő a hagymaszag ellen, s nem is biztos, hogy ezekre lenne lehetőségünk. Ugyanígy az erősen karakteres ízű, fűszeresebb fogások, például a kolbászos, szalámis ételek sem most kerüljenek elő.
Nem puffaszt. Ki akarná feszengve végigülni a vacsorát? A bab, lencse, szója, csicseriborsó, avagy a hüvelyesek bár igen értékes rost-, szénhidrát-, fehérjeforrások, nem javasoltak egy ilyen szituációban. Ugyanígy a káposzta, brokkoli, karfiol vagy éppen egyes édesítőszereket (pl. nyírfacukor, szorbit, maltit) tartalmazó desszertek sem erre az alkalomra valók. Utóbbiak az arra érzékenyeknél hascsikarást, hasmenést is okozhatnak.
Nem túl csípős. Más esetekben például izgalmas kulináris utazásra invitálnám a kedves olvasót például az indiai konyha rejtelmeibe, de az erősebb fűszerek könnyen gyomorégéshez, hasmenéshez vezethetnek azoknál, akik nem elég gyakorlottak vagy érzékenyebbek e téren.
Nem túl nehezen emészthető. A romantikus étkezés végén vélhetően nem azzal szeretnénk tölteni az időt, hogy a hasunkat szorongatva pihegünk kettesben, mert annyira laktató volt a lakoma. Emiatt néhány klasszikus magyar recept eleve kimarad a listáról.
Nem vagyunk rá allergiásak. A kellemetlen viszketés, bőrkiütés, kipirosodás, vagy éppen a rettegett anafilaxiás sokk elkerülése érdekében előre jelezzük vacsorapartnerünknek, ha valamire allergiásak vagyunk! Nem ciki, ha valamit nem ehetünk, elvégre az egészségünk, életünk is múlhat rajta, ha ezt az információt nem osztjuk meg.
Úgy tűnhet, csupa tiltás az egész lista. Nem ez a célja, hanem inkább az, hogy az előnyösebb ételek kerüljenek előtérbe. Még bőven akad miből válogatni.
A fő szempont természetesen, hogy finom és külsőleg is vonzó legyen az étel, s olyan, amit biztonsággal, az egészségünk, jó közérzetünk veszélyeztetése nélkül ehetünk. Nem kell osztrigát enni, ha éppenséggel undorodunk tőle.
ALSAD menüjavaslat:
- Leves: Cukkinikrémleves gyömbérrel (Új)
- Főétel: Édesburgonyás répasaláta naranccsal és gránátalmával
- Desszert: Banánhab
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
2022.02.11.
Kapcsolódó olvasnivaló:
https://www.dietaajanlas.hu/mediterran-mintaetrend
Források:
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_hirlevel_2008_10.pdf