SÜTÉS – BŐ OLAJ NÉLKÜL

Ki ne szeretné a rántott hús, sült krumpli, uborkasaláta kombinációját? Hisz a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan menüje sokak számára jelent egyet a boldog családi pillanatokkal. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a rántott dolgok nem kifejezetten a legegészségesebb ételek.

Már sokat olvashattunk a bő olajban sütés hátrányairól, egészségünkre gyakorolt hatásáról. Fontos megjegyeznem, hogy ez nem azt jelenti, hogy sose ehetünk meg egy bő olajban sült húst vagy zöldséget! Ugyanakkor a bő olajban sütés mellett érdemes kipróbálni más konyhatechnológiai technikákat is, melyek segítségével az eredmény hasonlóan finom lesz, de ahhoz sokkal kevesebb olaj szükséges majd. Ennek nemcsak egészségügyi előnyei vannak, de a környezetünket is kímélhetjük vele.

Nézzünk meg egy-két praktikát, hogy mivel is készíthetünk zsírszegényebb fogásokat:

  • sütőzacskóban, alufóliában sütés: ebben az esetben együtt süthetjük a húsokat a zöldségekkel és akár gyümölcsökkel is, ugyanakkor arra figyeljünk, hogy a roppanós végeredmény miatt ez a két módszer utólagos pirítást igényel.
  • són sütés: egyáltalán nem ördögtől való a sóval/sóban való sütés. A mediterrán étrendben halakat is készítenek teljes sókéregben. Itt a végeredmény inkább a grillezett ételekhez hasonló lesz, de különlegessége miatt érdemes ezt a módszert is kipróbálni.
  • airfryerben sütés: ami nem más, mint az olaj nélküli fritőzkészülék, ami gyakorlatilag egy mini sütőként működik, és egy kanálnyi olaj hozzáadásával süthetünk benne bármit: zöldséget, húst, krumplit, fasírtot, kelt tésztát stb.

Persze ezek a módszerek nem pótolják a rántott dolgok ízét, az olajban sült ételek ropogósságát. Így ahhoz is adnék pár ötletet, hogy hogyan készítheted el ezeket a kedvenceket sütőben úgy, hogy a belseje ne száradjon ki, de a külseje roppanós legyen!

Íme a legkedveltebb sült és rántott ételek elkészítési alternatívái:

  • Sült krumpli: Fontos, hogy sütni való krumplit válasszunk, ha sütőben sütnénk sült burgonyát. A krumplit érdemes félig megfőzni, mert így sütés utána a belseje krémes, lágy lesz, viszont a külső réteg finom ropogós. Mielőtt a krumplicikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire tennék, locsoljuk meg 3-4 evőkanál (4 adagnyi krumpli esetén) olajjal, és fűszerezzük meg alaposan. Figyeljünk rá, hogy az olaj egyenletesen vonjon be minden krumpligerezdet. A sót csak a sütés után adjunk hozzá, és figyeljünk rá, hogy a sütőpapíron egy rétegben terüljön el a krumpli. Mirelit krumplit is tudunk sütőben sütni. Ezek a termékek már egyszer olajban elősütöttek, így remekül működnek sütőben megsütve is. Itt is fontos, hogy a tepsin csak egy rétegbe terítsük el a mirelit burgonyát, és azok ne fedjék el egymást.
  • Rántott sajt: Ezt az ételt is el lehet készíteni sütőben, de pár praktikát itt is érdemes alkalmazni. Érdemes duplán panírozni a sajtszeleteket (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), és ezután olajjal lekent sütőpapíros tepsire fektetni őket. Sütés közben érdemes egyszer megfordítani, és jót tesz neki, ha sülés közben egy ecset segítségével lekenjük olajjal, vagy pedig olajsprayvel fújjuk be a szeleteket. 200 fokon érdemes sütni 30 percig, és akkor sem kell aggódni, ha a panírból kifolyik a sajt, mert az a sütőpapíron megsülve finom csemege, szemben azzal, ami az olajban végzi.
  • Rántott hús: Itt már több mindenre kell odafigyelnünk, hogy az eredmény elhozza számunkra a bő olajban sült ételek élményét. Sütőben is tudunk több fajta húst sütni. Fontos, hogy akár szárnyas, akár sertés húst választunk az filézett, csont nélküli legyen. Valamint a sütőben sütés esetén érdemes a „zsírosabb” húsrészeket előnybe részesíteni pl. csirkemell helyett inkább csirkecombfilét stb. Ahhoz, hogy a sütőben sült húsok ne száradjanak ki, nem szabad őket vékonyra szeletelni és kiklopfolni, viszont érdemes őket a sütés előtti éjszakára bepácolni. Így extra nedvességet adhatunk a húsnak. A pác lehet joghurtos, joghurtos-zöldfűszeres, mustáros, tejfölös fokhagymás. Ezután jön a panírozás. A legropogósabb panírokat a durva alapanyagok adják, ezért érdemes kipróbálni a pankómorzsás vagy kukoricapelyhes panírozást. A panírmorzsát keverhetjük kukorica vagy mandulaliszttel, a liszt egy részét kiválthatjuk keményítővel is. A bepanírozott hússzeleteket fektessük olajjal vékonyan megkent sütőpapírra, de ügyeljünk arra, hogy a szeletek ne fedjék egymást, és ne is érjenek egymáshoz. 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percet kell sütni (15 perc oldalanként, de a sütési idő függ a hús vastagságától, a sütő teljesítményétől stb.). Sütés közben célszerű a hússzeleteket olajsprayvel lefújni, vagy szilikon ecset segítségével vékonyan megkenni.

A fenti tippek alapján készült ételek nemcsak egészségesebbek lesznek így, hanem a büdös olajszagot is elfelejthetjük. Ha betartjuk ezt a pár egyszerű szabályt, akkor nagyon ízletes ételeket illeszthetünk az étrendükbe.

Simonová Erika dietetikus

2022.05.22.

Share This