Szeptember 29-én ünnepeljük a szív világnapját. Ez alkalomból érdemes megállni és átgondolni, hogyan használhatjuk a szívet, mint jelképet is, a legjobban az emberiség, a természet és önmagunk érdekében. A szív- és érrendszeri betegségek legyőzése minden dobogó szív számára fontos.
A szív szimbólum kiemelt jelentőséggel bír, nem csak ezen a napon. Általa érzelmeket, hangulatot, törődést, odafigyelést is ki tudunk fejezni. Nemcsak fizikailag fontos odafigyelni a szívünkre, de mélyebben, a lelki, mentális szinten is. A mai napon a szív szimbólumot ezért több értelemben is használhatjuk:
1. Humanitáriánus okból ♥️
A szív-ér rendszeri betegségek kezeléséhez és ellátásához való hozzáférés világszerte nagyon eltérő. A szív- és érrendszeri betegségekben bekövetkezett halálozások több mint 75%-a az alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be, de a hozzáférés bárhol problémát jelenthet. Gondoljunk a hazai kisebb vidéki falvakra, kisvárosokra például!
2. Természetvédelmi okból ♥️
A légszennyezés felelős a szív- és érrendszeri betegségek halálozásának 25%-áért: évente 7 millió ember életét követeli meg. Mindannyian a maga módján hozzájárulhatunk egy egészségesebb bolygó kialakításához. Például, ha tehetjük, közlekedjünk gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel!
3. Magunkért ♥️
A pszichés stressz megduplázhatja a szívroham kockázatát. A stressz okozta káros megküzdési mechanizmusoknak és rossz szokásoknak való ellenállás segít maximalizálni szívünk egészségét. Tanuljunk meg olyan stresszkezelő technikákat, töltsünk elég időt pihenéssel, alvással a lelki túlterheltség elkerülése érdekében!
Mit (t)ehetünk még a szívünkért?
A megfelelő táplálkozás számos módon befolyásolja az ereink, s a szívünk egészségét, állapotát. A szívbarát étrend azt a fajta megközelítést jelenti, amikor előtérbe helyezzük azokat a táplálékokat, táplálék-összetevőket és tápanyagokat, amelyeket kedvezően befolyásolják a szívünk állapotát, s háttérbe szorítják, elkerülik azokat, amelyek növelik a szív-ér rendszeri betegségek kockázatát. Mire figyeljünk?
- Kevesebb sóval is lehet ízes az étel. Kerüljük az ételek túlzott sózását, különösen a kóstolás nélküli, automatikus sózást.
- Okosan válasszunk a zsírokból! A zsír fontos része az étrendünknek, de jobban tesszük, ha a növényi eredetű zsiradékokra, vagyis az olajokra, s főleg a hidegen sajtolt olajokra helyezzük a hangsúlyt. Ezeket is használjuk mértékkel!
- Együnk színesen! A sokféle, sokszínű zöldség és gyümölcs fogyasztása vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és rosttartalmuknál fogva elengedhetetlen a szív munkájához is. Válasszuk a szezonális fajtákat, amelyek íz- és tápanyagtartalma a legjobb és a környezetet sem terheli a felesleges szállítással.
- A rendszeres mozgás örömet okoz. Nem kell megszakadni olyan sportágakban, amiket nem szeretünk. A lényeg a rendszeresség és a kitartást. Akár a séta, kirándulás, tánc is része lehet ennek. A szívünk munkáját is segítjük, ha minél több időt töltünk aktívan.
- Mértékkel az alkohollal. A vörösbor (és a feketecsokoládé) polifenoltartalma jó hatású a szívre, erekre, de csak mértékkel. Csak emiatt ne kezdjünk el italozni. A röviditaloknak nincs ilyen hatása, sőt, azokkal legyünk még óvatosabbak!
- A rendszeres szűrés életet ment. Nemcsak a vérnyomásmérésre gondolok, de időről időre érdemes kardiológushoz is eljárni (EKG és szívultrahang vizsgálatra), panaszmentesen is. Az időben észlelt problémák, eltérések nagy hatékonysággal orvosolhatók.
Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)
#UseHeart
#WorldHeartDay
Kapcsolódó olvasnivaló:
https://www.vesebetegdieta.hu/mi-a-natrium-szerepe-a-vese-mukodeseben/
Források:
https://world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/world-heart-day-2022/
https://world-heart-federation.org/world-heart-day/resource/2022-factsheet/