A demencia egy gyűjtőfogalom, amelyet a kóros agyi elváltozások által okozott neurológiai rendellenességek leírására használnak. Ez egy krónikus, progresszív állapot, amelyet számos kognitív és viselkedési tünet jellemez pl. memóriavesztés, kommunikációs problémák, a személyiség megváltozása és az egyén napi tevékenységek végzésére vonatkozó képességének csökkenése. A demenciával élőknél a leggyakoribb szövődmények az étkezési problémák (86%). A fogyás, az alultápláltság és a kiszáradás gyakori a demenciában szenvedőknél. Ezek jelentős negatív hatással lehetnek az életminőségükre.
A demencia előrehaladtával a fellépő viselkedési és fizikai változások nagy kihívást jelenthetnek a táplálkozásban is. Ezek a változások alultápláltsághoz vezethetnek. Nézzük meg, hogy mi mindenre érdemes odafigyelnünk:
- Az ízlelés és a szaglás megváltozása: A szaglás elvesztése nemcsak az öregedés előrehaladtával fordulhat elő, de a demencia korai szakaszában is felfedezhető. Ezért a szaglásvizsgálat akár a demencia korai felismerésének kiegészítő eszközévé is válhat. A demenciában élőkről kiderült, hogy az édesebb ételeket és a szénhidrátokat preferálják a fehérjékkel és zsírokkal szemben.
- Rossz étvágy: A demenciában szenvedőknek rossz az étvágya, és elveszíthetik érdeklődésüket az ételek iránt, megtagadhatják az evést, vagy kiköphetik az ételt. A rossz étvágyat okozhatja a depresszió, a mozgáshiány, a fogászati problémák, a fájdalom, a székrekedés vagy a gyógyszerek mellékhatásai. A demenciával összefüggő agysorvadás hatással lehet az étkezési viselkedésben érintett agyterületekre. Az étvágy mellet a szomjúság érzékelése is sérül.
- Vásárlási és ételkészítési nehézségek: Az összetett feladatok elvégzésének képességének csökkenésével a demenciában élők nehezen találhatják meg pl. a bevásárló helyeket, összezavarodhatnak a vásárlás közben, figyelmük könnyen elterelődik.
- Elfelejtenek enni és inni: A demenciában élők elfelejthetnek enni és inni, vagy elfelejthetik, hogy már ettek és ittak, ami étkezések kihagyásához vagy túlevéshez vezethet.
- Nyelési és rágási nehézségek: Nagyon sok demens ember küzd nyelési és rágási nehézséggel, amit sok esetben fulladás, köhögés kísér. Ezenkívül rágási problémák léphetnek fel, a rágás elfelejtése, a szájfájdalom, a fogszuvasodás vagy a rosszul illeszkedő fogsor következtében.
- Remegés: a remegés vagy a szem-kéz koordináció képességének csökkenése, csökkentheti az érintettek képességét, hogy edényeket, tányérokat használjanak az ételek elkészítéséhez vagy evőeszközöket az ételek feldarabolásához vagy az ételek szájukba juttatásához, de az is előfordulhat, hogy elveszíthetik étel- és italfelismerő képességüket. Elfordíthatják a fejüket az ételtől, eltolhatják az ételt vagy akár nem ehető tárgyakat próbálnak elfogyasztani.
- Viselkedési problémák: Az elkóborlás gyakori a demenciában élő embereknél, mivel elveszíthetik képességüket az ismerős helyek felismerésére. Nyugtalanok lehetnek, és étkezés közben mászkálnak, növelve az energiafelhasználásukat és az étkezések kihagyásának esélyét.
Mégis mivel előzhetjük ezt meg?
- Dúsítsuk az ételeiket pl. sajttal, tejszínnel, tojássárgával stb.
- Minden étkezés alkalmával biztosítsunk fehérjében gazdag ételeket: húst, tojást, tejtermékeket, hüvelyeseket stb.
- Többször kínáljunk kis adagokat.
- Kombináljuk a gyümölcsöket gabonákkal, adjuk őket zabkásához, pudinghoz.
- Tejes italok, turmixok, zselék, krémlevesek stb. is jól beilleszthetők a demenciában szenvedők étrendjébe.
- A kézzel könnyen megfogható és felvehető és fogyasztható falatkák könnyebben fogyaszthatók kézremegés esetén is. Legyünk kreatívok és kínáljunk nekik sajtkockákat, halrudakat, csíkokra vágott húst, szendvicseket, virslikarikákat, zöldségrudakat, gyümölcsöket stb. Ez segíthet azoknak is, akik már nem tudnak evőeszközöket használni, vagy asztalnál ülni.
- Az ételek állagának módosítása lehetővé teszi a nyelési vagy rágási nehézségekkel küzdő emberek számára, hogy továbbra is élvezzék az evést és az ivást. A rágási problémákkal küzdőknek lágy/pépes ételeket, például tojást, halat, burgonyapürét, zabkását vagy tejben áztatott gabonaféléket, lassan főzött pörkölteket és szószos ételeket lehet kínálni. Az ételkészítésre 2 példát itt és itt nézhettek meg!
- Bátran használjunk fűszereket: a csökkent ízérzékelés miatt nyugodtan fűszerezzünk zöldfűszerekkel, mustárral, fokhagymával, ecettel stb.
Forrás és további hasznos linkek:
http://www.miet.hu/hir/39737/egy-felelmetes-betegseg-a-demencia
Volkert D, Chourdakis M, Faxen-Irving G, Frühwald T, Landi F, Suominen M et al. ESPEN guidelines on nutrition in dementia. Clinical Nutrition. 2015;34(6):1052-1073.
Winchester R, Martyn K. Could Early Identification of Changes in Olfactory Function Be an Indicator of Preclinical Neurodegenerative Disease? A Systematic Review. Neurology and Therapy. 2020;9(2):243-263.